ViVA/AVY Turbo Kit Forum

Salam semua,

Blog ini diwujudkan bagi berkongsi ilmu tentang turbo kit bagi ViVA/AVY yang agak popular sejak kebelakangan ini. Diharap agar sahabat-sahabat yang berpengalaman da[at memberikan tunjuk ajar kepada budak baru dalam Turbo Kit terutamanay bagi diri saya.. Sekian, terima kasih..πŸ™‚

41 thoughts on “ViVA/AVY Turbo Kit Forum

  1. epol sowt berkata:

    bdk baru ya zamm…miahaha\

  2. GEMPURWIRA berkata:

    emmm… kalau turbo kat kereta kebal boleh masuk blog ni tak…???

  3. hafiz berkata:

    viva 660 masuk enjin turbo apa yang fit, L6,L7,L9?

  4. farhan berkata:

    salam.. nk share ilmu sikit.. mungkin ramai dah tahu tapi tak apa..
    kalau kereta viva 660 nk tukar turbo.. boleh je.. x perlu nk masuk enjin daihatsu mira bagai.. sebeb viva ni lain sikit daripada kancil.. viva pakai cam lube manakala kancil pakai rocker arm iaitu sama ngan daihatsu mira.. kalau nk turbo, hanya tukar piston viva yang high comp. kepada piston turbo yang low comp… blok pula boleh kekalkan viva punya.. sebab kalau kancil ni yang selalunya l2s.. tapi viva ni l256 x silap.. jadi lain la sikit..head viva pun dah ada twin cam dan 12 valve..senang la sikit kerja kan? cuma tukar komponen yg lebih tahan lasak spt valve ke, oil seal ke, pastu tambah la komponen yg patut dlm enjin turbo.. kalau pasal jpj dan puspakom pun no hal sebab kita x ubah suai ketara sampai tukar enjin… minyak pun sebenarnya jimat sebab cc sama dan power lebih.. tapi kena la tahan kaki daripada nk asyik pijak pedal minyak smpai habis redline.. haha enjin turbo keci
    ni sekadar tambah pickup je dan senang lalu kt mana2 ceruk bandar yg sibuk dan naik bukit.. laju pun boleh tahan gak..

  5. Liyzul berkata:

    Brpa bajet yg di prlukn Klu turbo kit untuk viva 660 ni

  6. Liyzul berkata:

    Tq info tuan. Sy ni bdk baru klu psal kereta ni. Mhl jga r klu mau main turbo ni. Teda lg ka tuan yg murah2 di area kk ni.

  7. ben berkata:

    klu viva elite 1.0?nak tukar apa klu bot?

  8. Liyzul berkata:

    Bro,turbo rhf4 ble servis ka? Dan klu mau bt return oil dari fuel regulator , bahagian mana yang sesuai di buat dekat tangki petrol tu bos? Tq…

  9. ahmad shaufie berkata:

    Salam..sy budak baru belajar
    Apa kebaikn main bot dgn tukar enjin??

  10. nohazrin berkata:

    salam semua,
    sye de viva elite…trcetus nk pasang tebo,,,so al maklumlah sye bute cket..klu nk psg tebo kan…pe perlu nk bli dulu? – time kaseh..

    • rizamabdullah berkata:

      wsalam… brg yg nak kena beli dulu :-
      1. turbo
      2. fuel pump plg krg wira 1.8
      3. fuel regulator
      4. injector plg krg mivec 240cc mengkut pengalaman
      ni kira brg basic lah yang patut ada. yang lain2x mcm paip, hos samco dr pomen lh yang atur..πŸ™‚

  11. nk tnya bole ke viva 660 BOT pki turbo kit asal enjin avy.

  12. mohd atiqi berkata:

    slm..sy nak tanye..sy baru je bot,formen sy tukar turbo,intercooler,monifol….dia tak tukar injector avy..pakai injector standard 660 balik..tak pe ke??
    sy budak baru belajar bot ne..mohon tunjuk ajak sikit😎

  13. mijie berkata:

    d mna mw cari engine YRV ?

  14. mohammad berkata:

    slm..sy nak tanya..piston 660 turbo dgn piston 660 na sama ke? kalau sy nak bot..tp tak tukar piston turbo ok ke? sy viva 660 saja

  15. adam berkata:

    salam boss, ada email tak boss? senang sikit nak tanya hehe

  16. Shaiezah Redsun berkata:

    injector yang cun 450cc dan pakai fuel pump wira 1.6 pun ok sdh

  17. Alex berkata:

    Bos, ada nombor tpon ka?? Banyak mau tanya ni…haha

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s